Η ακμή είναι κοινή φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους και σε μικρότερο ποσοστό στα παιδιά ή τους ενήλικες . Τα αίτια της ακμής είναι πολλά, με κυρίαρχο την προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας. Η ακμή χαρακτηρίζεται από σπυράκια, κύστεις, ανοικτούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα ) ή κλειστούς φαγέσωρες (λευκά στίγματα). Η ακμή οφείλεται: α) στην υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, που οδηγεί στην απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου από κερατινοκύτταρα και β) στο P. acnes, ένα βακτηρίδιο της ακμής.
Υπάρχουν 3 μορφές ακμής:
1) Η φαγεσωρική, που χαρακτηρίζεται από μαύρα ή λευκά στίγματα (δηλαδή φαγέσωρες)
2) Η βλατιδοφλυκταινώδη ακμή με κόκκινα πυώδη σπυράκια
3) Η κυστική ακμή με εσωτερικές κύστεις επώδυνες, που μπορεί να ορορροούν και συχνά οδηγεί σε ουλές.
Επιβαρυντικός παράγοντας είναι το στρες, που οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης, άρα και σε αύξηση του σμήγματος.
Επίσης, οι ορμονικές διαταραχές, όπως το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και κάποια καλλυντικά, αποφράσσουν τους πόρους του δέρματος και οδηγούν σε στίγματα ή κόκκινα σπυράκια και σπάνια σε δημιουργία οζιδίων ως κύστεις. Η διατροφή, επίσης, με τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό να οδηγήσει σε έξαρση ακμής. Όλες οι μορφές ακμής μπορούν να αντιμετωπισθούν αναλόγως από τον Δερματολόγο με τοπική ή συστηματική θεραπεία, που περιλαμβάνει τα Αντιβιοτικά ή τα Ρετινοειδή. Επίσης, τα χημικά peelings με Σαλικυλικό οξύ ή με συνδυασμό Σαλικυλικού και ΑζελαΪκού οξέος, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της λιπαρότητας, την απομάκρυνση των φαγεσώρων και τη μείωση των φλεγμονωδών στοιχείων.
Συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να χρησιμοποιηθούν Ραδιοσυχνότητες με microneedling, LED φωτοθεραπεία με Dermalux σε 3 μήκη κύματος, όπου το κόκκινο φως 633nm διεισδύει σε βάθος στο δέρμα για κολλαγογένεση, το μπλε φως 415nm καταστρέφει τα βακτήρια, ενώ το υπέρυθρο 830nm μειώνει υπερχρωματισμούς και φλεγμονώδεις βλάβες.