Η Ονυχομυκητίαση είναι η πιο συχνή πάθηση των νυχιών. Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό οργανισμό, τον μύκητα που ζει σε υγρό και θερμό περιβάλλον και εισβάλει μέσω αμυχών. Μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα νύχια των άνω ή κάτω άκρων . Τρεις κατηγορίες μυκήτων προκαλούν την ονυχομυκητίαση:
Δερματόφυτα (Trichophyton ,Microsporum Epidermophyton)
Ζυμομύκητες (κυρίως Candida albicans)
Μη Δερματοφυτικοί νηματοειδείς μύκητες.
Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων είναι: η χρήση κλειστών υποδημάτων για πολλές ώρες, η υπεριδρωσία, η επαφή με υγρές επιφάνειες στις οποίες διατηρούνται ζωντανοί οι μύκητες (όπως αποδυτήρια, πισίνα, κοινόχρηστα ντους), καθώς και οι τραυματισμοί νυχιών και παρονυχίου. Επίσης, άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη, ψωρίαση, αγγειοπάθεια, σύνδρομο Down, πόδι του αθλητή, είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη ονυχομυκητίασης. Μπορεί να μεταδοθεί είτε με άμεση επαφή (από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο), είτε με έμμεση επαφή (ανθρώπου με άμμο, έδαφος, λίμα, πεντικιούρ-μανικιούρ). Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και λαμβάνοντας δείγμα υπονυχίου για εργαστηριακή διερεύνηση, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, αλλά και για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μιμούνται την ονυχομυκητίαση (ψωρίαση, λευκονυχία, ψευδομονάδα κ.λ.π).
Κλινικά : υπάρχουν 4 τύποι προσβολής νυχιών : Περιφερειακή ονυχομυκητίαση, Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση, Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση, Καντιντιασική ονυχομυκητίαση.
Η ονυχομυκητίαση ξεκινά με εμφάνιση αλλαγής χρώματος (λευκό , κίτρινο, μαύρο, καφέ). Στη συνέχεια αυξάνεται το πάχος του νυχίου, λόγω υπερκεράτωσης υπονυχίου και τέλος προκαλείται ολική καταστροφή ή αποκόλληση του νυχίου, που συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στο βάδισμα.
Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με τον βαθμό προσβολής του νυχίου από τους μύκητες Αν η ονυχομυκητίαση διαγνωσθεί στο αρχικό στάδιο, η θεραπεία είναι τοπική, αν διαπιστωθεί πιο βαριά ονυχομυκητίαση, τότε δίδεται αγωγή με αντιμυκητιασικά χάπια, η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με laser.
Πρόληψη
Αντιμετώπιση εφίδρωσης με συχνή αλλαγή υποδημάτων και καλτσών, χρήση αδιάβροχων γαντιών, άνετα παπούτσια για αποφυγή τραυματισμών, χρήση σαγιονάρας στα αποδυτήρια, στις πισίνες και στις παραλίες. Τέλος, μανικιούρ – πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών με αποστειρωμένα εργαλεία.